Αδαμάντιος Διαμαντής

Αδαμάντιος Διαμαντής (1900 – 1994)

O Αδαμάντιος Διαμαντής γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1900.  Ήταν από τους πρώτους Κύπριους καλλιτέχνες που μετέβηκε στο Λονδίνο για τις σπουδές, όπου παρακολούθησε μαθήματα στο Saint Martin’s School of Art και to 1923 αποφοίτησε από το Royal College of Art.  Επέστρεψε στην Κύπρο το 1926, όπου και ξεκίνησε να εργάζεται ως καθηγητής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, θέση που κράτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1962.  Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου και διετέλεσε διευθυντής του.  Μαζί με τον Τηλέμαχο Κάνθο, έχουν χαρακτηριστεί ως οι «πατέρες» της σύγχρονης κυπριακής τέχνης.  Εξέθεσε τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ κορυφαία του δημιουργία αποτελεί το μνημειώδες σε περιεχόμενο, τεχνική αλλά και διαστάσεις έργο του «Ο κόσμος της Κύπρου».  Απεβίωσε το 2004.

Βιβλιογραφία

Νικήτα, Ε., 2002. Aδαμάντιος Διαμαντής. Λευκωσία: Εν Τύποις.
Ινατσί, Ο., Μαραγκού, Α., Σχίζα, Μ., Τουμαζής, Γ., 2005. Η Κυπριακή Τέχνη τον 20ο αιώνα. Λευκωσία: Νεοκυπριακός Σύνδεσμος
Χρίστου, Χ., 1983. Σύντομη Ιστορία της Νεώτερης και Σύγχρονης Τέχνης. Λευκωσία: Μορφωτική Υπηρεσία Υπουργείου Παιδείας.
Δανός, Α., 2006. Η Ανθρώπινη Μορφή στη Νεότερη Κυπριακή Τέχνη: Οι Πρώτες Γενιές. Λευκωσία: Ίδρυμα Ευαγόρα και Καθλήν Λανίτη & Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.